Üroloji Uzmanı Op.Doktor Vedat Ali Canoğlunun ” Erken yaşlarda yapılan sünnet, çocukları idrar yolu enfeksiyonundan koruyor ” 16 Mayıs 2015 Tarihli Başlıklı Basın Açıklaması
Profesyonel Sünnet Yapanlar Derneği Başkanı, Üroloji Uzmanı Op. Dr.Vedat Ali Canoğlu, Türkiye’de sünnetin tüm yaş gruplarında yapıldığına dikkat çekti. Ancak sünnetin erken yaşlarda yapılması gerektiğini vurgulayan Canoğlu, “Artık aileler çocuklarını 3 yaştan önce sünnet ettirmek istiyor. Erken sünnet yapmanın bazı avantajları var. Erken sünnet, çocukları idrar yolu enfeksiyonlarından koruyor. Sünnet olmamış çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu görülme ihtimali, sünnet olmuş çocuklara göre 10 kat fazla. Çocuğunuzu erkenden sünnet ettirirseniz, çocuğun ileride karşılaşılabileceği idrar yolu enfeksiyonunu riskini en aza indirgemiş olursunuz.” dedi.Üroloji Uzmanı Op. Dr. Vedat Ali Canoğlu, sünnet hakkında ,öncelikle sünnet olmamış kişilerde karşılaşılabilecek hastalıklar üzerinde durdu. Sünnet derisi iltihabı (Balanit) denilen ve sık görülen bir hastalıktan bahseden Canoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Pipi, yaklaşık olduğunun iki katı büyüklüğüne çıkar, içinde apse meydana gelir. Çocuklarda ateş, halsizlik vs. gibi enfeksiyon belirtisi durumlar ortaya çıkar. Bu durum çocukların sünnet derisinde yapışma meydana getiriyor ve sünnet sonrası iyileşme süresini olumsuz etkileyebiliyor. Aynı zamanda bu iltihap, idrar yolları içerisine de nüfuz ettiği zaman idrar yolu enfeksiyonu ihtimali de artıyor. Çocuklardaki idrar yolu enfeksiyonunun önemi, erişkinlerde idrar yolu enfeksiyonu genellikle alt idrar yolarında sınırlı kalıyor. Ama çocuklarda böbreklerden mesaneye gelen kanallarda geriye doğru bir valv mekanizması var ve bu çocukluk çağında tam gelişmediği için mesanenin içindeki iltihaplı idrar, böbreklere doğru çıkabiliyor.” Sünnet olmamış çocuklar idrar yolu enfeksiyonuna yakalandığında, enfeksiyonun hızlı şekilde kişinin böbreklerine yayılabileceği uyarısını yapan Canoğlu, “Çocuğun alt idrar yollarında başlayan enfeksiyon, kısa bir süre içerisinde böbreklere çıkabiliyor. Nefrit (Böbrek enfeksiyonu) dediğimiz bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Nefrit böbrekte harabiyet meydana getirir ve tekrarlandığı durumlarda kronik böbrek yetmezliğine kadar giden tehlikeli bir hastalıktır. Çocuğu sünnet ederek hem sünnet derisi ve idrar yolu enfeksiyonunu önlemiş, hem de buna bağlı ortaya çıkabilecek nefriti ve ileride oluşabilecek kronik böbrek yetmezliğini engellemiş oluruz.” ifadesinde bulundu.
“SÜNNET, PENİS KANSERİ RİSKİNİ ORTALAMA 4 KAT AZALTIYOR”
“Sünnet olmamış erkeklerde penis kanseri görülme ihtimali daha fazla.” diyen Canoğlu, “Penis kanseri ülkemizde çok ender görülmekte. Penis kanseri daha çok sünnet derisinin bulunduğu bölgeden kaynaklanıyor, sünnet derisi alındığında kanser riski de azaltılıyor. Penis kanseri görülme ihtimali, sünnet olan erkeklerde çok daha azdır. Her kanserde olduğu gibi ölümcül bir hastalıktır, teşhiste geç kalındığında penisin kesilmesi bile bazen hastalığın yayılmasını önlemez. Bizim ülkemizde penis kanseri ile çok az karşılaşıyoruz. Bunun ana sebebi de sünnet olmamız. Penis kanserinin görülme sıklığı ülkemiz gibi Müslüman ülkelerde sünnet işlemi rutin yapıldığı için azdır ancak diğer ülkelerde daha sık görülmektedir. Aileler çocuklarını erken yaşta sünnet ettirsinler. Bunun birçok avantajını görecekler.” dedi.
“3 İLE 5 YAŞA ARASINDAKİ (FALLİK DÖNEMDE) ÇOCUKLAR SÜNNET EDİLMEMELİ”
Canoğlu, sünnet hakkında bilgiler verirken erkeklerin hangi yaşlar arasında sünnet yapılmaması gerektiğini açıkladı. Canoğlu, “Bizim vereceğimiz bilgi şu anda 3 ile 5 arası dönemde, buna fallik dönem denir. Bu dönem içerisinde çocuklar vücutlarını tanımaya başlıyorlar. Pipileriyle ilgili kendilerinin vücudunun bir parçası olduğunu düşünüyorlar. Pipileriyle oynamaya başlıyorlar. Dokunduğu zaman ondan keyif de alabiliyor. Sünnet edildikleri takdirde son yapılan araştırmalara göre anneye babaya karşı bir nefret duygusu olabiliyor. Yani çocuğun elinden oyuncağı almanızla pipisine zarar vermenizi aynı şey olarak algılıyor. Ben yaramazlık yaptım babam beni götürdü, sünnet ettirdi. Aileye karşı bir nefret duygusu aşıladığı, doktorlara, hemşirelere hastane ortamına karşı bir korku geliştirdiği tespit edilmiş. O sebepten dolayı 3 ile 5 yaş arası çocuklarda sünneti çok fazla uygun bulmuyoruz.” uyarısında bulundu.
“STERİL ALETLERLE YAPILMAYAN SÜNNETTE BULAŞICI HASTALIK RİSKİ MEVCUT”
Türkiye’de çocukluklarda görülen Hepatit B gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklarda artış olduğunu ifade eden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Vedat Ali Canoğlu şöyle devam etti: “Bunun önemli sebeplerinden birinin de yeterince sterilize olmayan aletlerle yapılan sünnetlere bağlı olduğunu düşünüyoruz. Toplu sünnetler, ülkemizin toplumsal, ekonomik, siyasi bir gerçeği ve öyle görülüyor ki uzun yıllar yapılmaya devam edilecek. Bizim dernek olarak bakanlığımıza nacizane önerimiz, sünnet konusunda yapmış oldukları reformlara devam ederek toplu sünnet uygulamalarını da yeniden gözden geçirmeleri olacaktır. Toplu sünnetlerde de yapılacak işlemlerin, mutlaka tek kullanımlık sünnet aletleri ve setlerle yapılması gerekiyor. Her sünnette işlem sonrası komplikasyonlar olabilir. Kanama olabilir, enfeksiyon oluşabilir. Bunlar tedavi edilebilen durumlardır. Ancak sünnet olan yavrumuza Hepatit B, AIDS gibi kan hastalıkları geçerse bu telafi edilemez bir durumdur ve ölümcül sonuçları var.”
“SAĞLIK MEMURLARI SÜNNET YAPTIKLARINDA 2 İLE 5 YIL ARASINDA HAPİS CEZASI ALABİLİR”
Türkiye’de 2 yıldan beri sağlıklı sünnet yapılması adına Sağlık Bakanlığı’nın ciddi çalışmaları olduğunu söyleyen Canoğlu; “Hükümetin 2014 de çıkardığı Sağlıkta Torba Yasa ile ve 23 Mart 2015 tarihli tüm Valiliklere ve İl Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği tebliğ ile Sağlık Memurlarının sünnet yapma yetkisi, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle iptal edildi.” diye konuştu.
Sağlık memurlarının sünnet yapmama hususundaki kurala uymasını isteyen Canoğlu, “Bulaşıcı hastalık riski çok. Türkiye’de bulaşıcı hastalıklarda Hepatit B’de artış var. Bunun da sebebinin sünnete bağlı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle toplu sünnetlerde de yapılacak sünnetlerin mutlaka tek kullanımlık aletlerle, setlerle yapılması gerekiyor. Sünnette verebileceğimiz zararlardan bir tanesi Hepatit B hastalığının çocuğa geçmesi. Bazı sıkıntılar halledilebilir, ama Hepatit B hastalığı geçerce o kişiye ömür boyu çekecek bir rahatsızlık vermiş olursunuz. Hepatit ilerleyen zamanlarda Karaciğer Kanserinin de en önemli nedenlerinden bir tanesi, o nedenle buna çok dikkat edilmesi gerekiyor.” açıklamasında bulundu.